Saturday, October 12, 2019

Aceasta este o problema delicata care trebuie gestionata in mod corespunzator


Deviatia de sept apare cand peretele dintre cele doua cai nazale este mai inclinat catre una dintre nari. Ca urmare, una dintre caile nazale devine mai ingusta, iar respiratia este ingreunata. In cazul in care avem de-a face cu un grad mare de obstructie nazala nu exista terapii alternative, singura solutie fiind interventia chirurgicala.

In unele situatii, deviatia este congenitala, fiind mostenita de la parinti, iar in altele suntem predispusi doar la predispozitie, iar cauzele cele mai frecvente sunt loviturile puternice, cum ar fi cazaturile.
In cazul in care devierea septului nazal este accentuata pana la infundarea totala a unei nari sau a ambelor poate duce pana in situatia in care nu mai intra suficient oxigen in corp, iar respiratia cu gura deschisa nu reprezinta o alternativa sanatoasa, deoarece prin nas aerul este umidificat, purificat si incalzit.

Aflam de la DoctorMit ca deviatia de sept se manifesta cu urmatoarele simptome: sangerari nazale, dureri faciale, dureri de cap, respiratie zgomotoasa, sforait, apnee in somn.

DoctorMit ne recomanda sa mergem la medic in cazul in care avem o nara infundata care nu raspunde la tratament, sangerari nazale frecvente sau infectii ale sinusurilor recurente.

In ceea ce priveste diagnosticarea cu deviatie de sept, doar medicul specialist in ORL va examina cavitatea nazala si va stabili daca avem deviatie de sept, precum si gradul de evolutie a deviatiei.
In situatia in care ai deviatie de sept, afla cum poti trata deviatia de sept in cele ce urmeaza. Sunt unele simptome ale deviatiei de sept care pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor, insa, daca deviatia este avansata, tratamentul chirurgical este singurul eficient.

In ceea ce priveste ameliorarea simptomelor specifice deviatiei de sept se pot folosi unele medicamente, precum:
-decongestionante nazale pentru ca acestea pot reduce inflamatia de la nivelul tesutului cavitatii nazale si vor permite patrunderea aerului mai usor. Desi ofera senzatia de ameliorare a disconfortului, pe termen lung sunt contraindicate deoarece creeaza depedenta;
-antihistaminice care pot fi folosite pentru combaterea simptomelor specifice alergiilor, care afecteaza respiratia;
-spray-urile nazale pe baza de corticosteroide pentru ca ele reduc inflamatia si imbunatatesc capacitatea respiratorie, insa se folosesc numai la recomandarea medicului.
Exista situatia in care unii pacientii au o deviatie de sept nazal majora, care obstructioneaza aproape complet o fosa nazala, iar pacientul simte ca respira mult mai prost cu o nara. Consecintele care apar se transforma in infectii de natura ORL, cum ar fi sinuzite, faringite, laringite, otite, rinite alergice, sangerari nazale pana la apnee in somn, insomnii, dureri de cap, astenie fizica si psihica, sforait, tulburari de memorie si concentrare, stari de indispozitie marcate. Pentru acestia se recomanda tratamentul chirurgical.


Mai multe informatii puteti descoperi din urmatorul material: